WOONUNITS – THUIS­ONDERSTEUNING

Personen met een niet-aangeboren hersenletsel en personen met een mentale en/of meervoudige handicap kunnen voor woon- en dagondersteuning terecht bij de Meerpaal. Wij bieden verschillende woonunits aan, inclusief begeleiding op maat. Aangezien De Meerpaal instaat voor een individuele levensstijl, willen wij dat de bewoners volledig zelf kunnen bepalen hoe ze willen wonen en leven. Iedere mens is anders, en dient ook anders verzorgd te worden. De woon- en leefondersteuning wordt steeds vastgelegd in een contract. Ook hier is de individuele zorgvraag het sturend element om de juiste begeleiding te voorzien.

Hoe ziet een woonunit in De Meerpaal eruit?

Onze studio’s zijn zeer ruim, tot wel 40m²! In onze woonunits kan u steeds een eigen kitchenette, badkamer, slaapkamer, zetelhoek en een eetruimte terugvinden. Dit aangezien wij geloven in de individualiteit, de nodige privacy en zelfstandigheid van de bewoners.


Bovendien kunnen de bewoners zelf hun woonunit inrichten, schilderen en decoreren. Indien u dat wenst, kunnen wij dergelijke zaken ook op ons nemen.

Hoe ziet een dag in De Meerpaal eruit?

De Meerpaal kiest voor een individuele zorgverlening waarbij de zorgvrager nooit met leefgroepwerking te maken krijgt. In samenspraak met de bewoner wordt er een individueel dagschema opgesteld. Alle activiteiten en uitstappen zijn bovendien volledig vrijblijvend voor deelname. De focus ligt op ondersteuning bij alles wat u niet kan en u doet zelfstandig alles wat perfect lukt.

Het merendeel van de zorgvragers in De Meerpaal ontwaakt tussen 7 en 8 u. Iedereen die zelfstandig kan ontbijten gebruikt dit in de eigen woonunit, individueel geserveerd. De zorgvragers die ondersteuning vereisen bij het ontbijt worden opgehaald en naar de voorziene ruimte gebracht.

Rond 10 u. start de dagwerking, waar vrijblijvend kan worden deelgenomen aan verschillende activiteiten. Er kan gekozen worden voor een individuele bezigheid of voor een deelname aan een groepsactiviteit.

Om 12 u. is het tijd voor het middageten in de eigen woonunit of – indien nodig – met ondersteuning in een van de daartoe bestemde ruimtes. Elke maaltijd die de keuken serveert is dagvers bereid in de centrale keuken. Na de maaltijd kan er gerust worden.

Tussen 14 en 17 u. kunnen de dagelijkse individuele of groepsactiviteiten hervat worden, zoals aangegeven in het dagschema. Rond 17 u. wordt het avondeten geserveerd in de eigen woonunit of in een gemeenschappelijke ruimte.

Nadien kan er aan ieders avondritueel worden gestart: in de eigen studio tv kijken, afspreken met medebewoners, een spelletje spelen, kaarten of de avond gewoon gezellig doorbrengen. Vanaf 22 u. kruipen de meeste bewoners onder de wol. Er is steeds toezicht voorzien ’s nachts, zowel voor allerhande problemen als voor bewoners met speciale noden zoals hulp bij het omdraaien.

Hoeveel woon­units zijn er bij De Meerpaal?

Momenteel verblijven er 28 zorgvragers in de woonunits, wat weldra wordt aangevuld met 16 extra woon­­appartementen in een gloednieuw gebouw in de Stationsstraat en de Kerkstraat. De gebouwen hebben een gemeen­schappelijke tuin en geven toegang via de Kerkstraat naar het hoofdgebouw van De Meerpaal.

Wenst u meer informatie omtrent onze woonunits?

Contacteer ons